Beleidsplan 2015 - 2019

Geplaatst op: 25-09-2016 21:54

 

Beleidsplan 2015 - 2019


Islamitische Stichting Nederland
(Hollanda Diyanet Vakfi) Mimar Sinan Heerhugowaard

 

Naam                           :   Islamitische Stichting Nederland (Hollanda Diyanet Vakfi) Mima Sinan Heerhugowaard
Vestigingsadres            :   Van Teylingenlaan 1
Postcode                      :   1701 AA
Plaats                           :   Heerhugowaard
KVK-nummer                :   41240691
RSIN                             :   8167.88.728
Contact                         :   info@hhwmimarsinan.nl / 072 – 574 16 49



Beleidsplan 2015 - 2019

Opgesteld op 15 januari 2015 te Heerhugowaard


Inleiding:

In dit beleidsplan leg de Islamitische Stichting Nederland (Hollanda Diyanet Vakfi) Mimar Sinan Heerhugowaard (hierna: Stichting) haar beleidsvoornemens voor de periode 2015 tot en met 2019 neer. Dit beleidsplan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten, fondswerving en uitgaven van de stichting. Het plan is opgesteld in het kader van de ANBI regeling als bedoeld in besluit van 6 april 2010, nr. DGB2010/1594M.

De Stichting is opgericht op 10 mei 1991. Sinds deze datum heeft zij zich intensief ingezet voor het nastreven van haar statutaire doelstelling.

Bij het uitzetten van het door de Stichting te voeren beleid concentreert de Stichting zich op haar statutaire doelstelling.


Doelstelling

De Stichting is een religieuze organisatie die een moskee exploiteert. De Stichting heeft ten doel om een eigen structuur te creëren die bijdraagt aan de integratie van de Turkse gemeenschap in de Nederlandse samenleving. Het uitgangspunt van de organisatie is dat de diversiteit aan nationaliteiten en culturen geen reden is voor onderlinge wrijving, maar juist een aanleiding om elkaar te stimuleren tot verdere ontwikkeling. Zij streven naar wederzijds respect tussen de Nederlanders en de ‘Turkse Nederlanders’. De Stichting vervult een burgfunctie tussen de moslims en de multiculturele samenleving, dit is de essentie van al haar activiteiten.

De statutaire doelstelling en de feilteijke werkzaamheden van de Stichting komen overeen.

Met de werkzaamheden van de Stichting wordt het algemeen belang gediend, hierdoor behoort de Stichting aangemerkt te worden als een ‘Algemeen Nut Beoogde Instelling’ in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001.


Bestuur

Het bestuur van de stichting bestaat thans uit:

  1. de heer R. Usan,           Voorzitter;
  2. de heer N. Melez,          Vice voorzitter;
  3. de heer M. Kaya,           Secretaris;
  4. de heer H. Dere ,           Penningmeester;
  5. de heer A. Akgül,           Bestuurslid;
  6. de heer A. Ayyildiz,        Bestuurslid;
  7. de heer B. Büyükpinar,  Bestuurslid;
  8. de heer M. Kacar,          Bestuurslid.

Alle bestuursleden beschikken over een gelijke stem, gebaseerd op het principe ‘één lid, één stem’. In geval van gelijke stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.


Beloningsbeleid

Er is geen beloningsbeleid. Alle werkzaamheden worden zonder beloning uitgevoerd door alle bestuursleden.


Activiteiten

De activiteiten van de stichting zijn gericht op het integreren van de islamitische gemeenschap in de Nederlandse samenleving en het onderhouden van een moskee.

Concrete activiteiten die het stichtingbestuur de komende periode verder wil uitbreiden c.q. wil ontplooien zijn:

  • het exploiteren van een moskeegebouw;
  • het geven van gelegenheid tot godsdienstuitoefening, zowel individueel als collectief;
  • het organiseren van diverse religieuze, culturele, sociale en educatieve activiteiten zoals het verzorgen van koran lessen, seminars, cursussen, herdenkingsbijeenkomsten e.d.;
  • informatievoorziening aan bezoekers betreffende ontwikkelingen in de Nederlandse maatschappij;
  • bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving door het organiseren van open dagen.

Om de bovenstaande activiteiten mogelijk te maken zal de Stichting proberen fondsen te werven.


Werven van gelden

De Stichting beoogt niet het maken van winst.
De Stichting ontvangt donaties van de bestuurders en verwacht daarnaast donaties uit de gemeenschap.
Ook verwacht de Stichting door middel van inzameling van collectes op religieuze feestdagen zoals de Ramadanfeesten en Offerfeesten de benodigde financiën te verwerven om haar doelstellingen te kunnen verwezenlijken.
De Stichting zal door middel van het organiseren van kermissen/braderieën haar inkomsten aanvullen.
De werving van fondsen gebeurt door het bestuur op een kleinschalige manier, door middel van het aanspreken van persoonlijke contacten en of regionale ondernemers.
Deze bovengenoemde activiteiten zullen uitsluitend worden georganiseerd door vrijwilligers uit de gemeenschap.


Beheer van gelden

De penningmeester voert de administratie van de Stichting. De betalingen aan de crediteuren welke een levering hebben gedaan, worden verricht door de penningmeester.
Zodra de jaarrekening is opgesteld, wordt deze goedgekeurd door het bestuur en wordt het gerepresenteerd in de Stichting. Op verzoek kan een kopie van de jaarrekening worden verkregen.

De bestuurders en/of andere vrijwilligers van de Stichting krijgen geen beloning en/of een vergoeding voor de door het uitgeoefende activiteiten namens de Stichting. Wel is het mogelijk, indien gewenst, dat de Stichting een vergoeding voor de daadwerkelijk gemaakte kosten verschaft.


Besteding van gelden

Het vermogen van de Stichting wordt gevormd door donaties, collectes en sponsor inkomsten. De gelden van de Stichting dienen te worden besteed aan al datgene wat nodig is om haar doelstelling te kunnen realiseren.

Het verworven vermogen wordt direct besteed aan kosten zoals lokale belastingen en heffingen, gas/water/elektra rekeningen, telefoon/internet rekeningen, bankadministratie- en overboekingskosten, onderhoud van het moskeegebouw, huurbijdrage dienstwoning imam en eventuele reisdeclaraties. Van de mogelijkheid reiskosten te declareren wordt in de praktijk niet tot nauwelijks gebruik van gemaakt. Alle opbrengsten en kosten worden in beginsel verantwoord in de periode waarop zij betrekking hebben. Alle opbrengsten c.q. schenkingen worden als opbrengst verantwoord in het boekjaar waarin zij door de Stichting worden ontvangen.

Een eventueel liquidatiesaldo kan worden uitgekeerd aan de overkoepelende organisatie Islamitische Stichting Nederland (Hollanda Diyanet Vakfi) te Den Haag (reeds ANBI sinds 1 januari 2008).



Ondewijs 2016 - 2017

Geplaatst op: 07-09-2016 20:22

2016 -2017 

Mimar Sinan Moskee Ondewijs:

 

Elke zaterdag ochtend van 's ochtends 10 uur tot 's middags 1 (13:00) uur worden er lessen gegeven omtrent de Islaam aan meisjes vanaf 7 jaar en ouder.

De lessen zijn verdeeld over 3 uren en 3 verschillende activiteiten.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

- Koran + Sura les 

- Islaam lessen

- Activiteit / knutsel lessen

 

De eerste les begint om 10 uur 's ochtends, de kinderen worden 's ochtends tijdig verwacht. Elke les duurt 45 minuten lang. Om de 45 minuten krijgen de kinderen een pauze van 15 minuten lang.

De kinderen zijn verdeeld in 3 groepen. De groepen zijn vooral verdeeld op basis van de leeftijd van het kind en in hoe verre het kind zich inzet in de les.

Korte uitleg over de lessen:

Elke groep krijgt van elk vak wekelijks 45 minuten les. 

Voordat het kind begint met de Koraan worden eerst de letters van het Arabisch alfabet geleerd. Ieder kind neemt wekelijks zijn Elif Baa boekje mee naar de moskee (als u thuis geen Elif Baa heeft liggen is het ook bij onze moskee aan te schaffen). Voor de Koraan lessen hebben wij 2 zusters die het kind helpt met het leren, hun wijzen het kind aan wat zij moeten leren voor de week daarop. Thuis leert/oefent het kind samen met iemand die de Koraan kan lezen, zodat de juffen kunnen kijken of het kind de stof al beheerst. Als het goed genoeg is gaat het kind over naar de volgende bladzijde, er wordt een korte uitleg gegeven aan het kind wat en hoe het gelezen moet worden. Er wordt met elke kind apart begeleidt.

Het kind dat de Elif Baa goed beheerst mag over naar de Koraan.

Ook leren de kinderen naast de Koraan (Elif Baa) Sura's uit de Koraan. De kinderen leren het thuis en worden tijdens de les controleert. Elk kind krijgt vanuit de moskee een aantal bladen waarop de Sure's (Soera's) staan, hier wordt door de begeleider aangegeven welk stuk niet goed of verkeerd wordt gelezen, als het foutloos wordt gelezen mag het kind over naar de volgende Sure. 

Om de 3 Sure's die het kind heeft geleerd wordt geprijst met een klein kadootje.  



Bestuur 2016 - 2018

Geplaatst op: 07-09-2016 20:04

Bestuur  

2016-2018

 

1. de heer R. Usan, Voorzitter;

2. de heer N. Melez, Vice voorzitter;

3. de heer M. Kaya, Secretaris;

4.de heer H. Dere, Penningmeester;

5. de heer A. Akgül, Bestuurslid;

6. de heer A. Ayyildiz, Bestuurslid;

7. de heer B. Büyükpinar, Bestuurslid;

8. de heer M. Kacar, Bestuurslid.

 



Islamitische lessen, activiteiten voor de kinderen in de leeftijdscategorie 3 tot 6 jaar

Geplaatst op: 27-03-2014 01:38

Iedere woensdag zijn er lessen gestart voor de kinderen in de leeftijdscategorie van 3 tot 6 jaar.

Tijdstip: tussen 13.30 uur - 15.30 uur

Namens het bestuur.